torsdag 26 augusti 2010

Lite tips om nyttiga recept:

Cashewsnötbollar

Ingredienser:
-2 dl cashewnötter
-1,5 dl russin
-1,5 dl dadlar
-1 dl riven kokos
Gör så här:
Blötlägg cashewnötter i en skål och russin och dadlar i en annan skål i åtta timmar.
Mixa hälften av cashewnötterna och dadlarna till en tjock kräm (använd blötläggningsvattnet från frukterna)
Hacka återstående cashewnötter och blanda i krämen tillsammans med russin.
Forma till bollar och rulla i kokos.
*Skulle några bollar bli över är de perfekta att frysas in.







Rostade nötter och fruktmix

Köp orostade nötter! Du kan hoppa över rostningen helt om du vill med det blir väldigt god smak av några minuter i ugnen.
Ingredienser:
-1 dl cashewnötter
-1 dl hasselnötter
-1 dl mandlar
-1 dl pumpafrön
-1 dl solrosfrön
-1 dl osvavlade torkade aprikoser ( bruna torkade, de svavlade är gula)
-1 dl russin
-1 tsk havssaltsflingor
Gör så här:
Bland nötter och frön. Dela ev de stora nötterna på mitten. Lägg i en långpanna och rosta i ugnen ca 5 minuter i 200 g.
Strö havssaltsflingor över nötterna.
Klipp aprikoserna i små bitar och blanda ned aprikoser och russinen med nötterna.
Färdigt att servera! Ha alltid en påse med blandningen i handväskan eller bilen om du blir sugen eller hungrig.







Sweet potato fries - Sötpotatispommes

Sötpotatis innehåller lite stärkelse = LÅGT GI! Ett nyttigare alternativ till vanlig potatis och pommes frites!
Ingredienser:
-2 sötpotatisar av medelstorlek
-2-3 msk färsk timjan repa av bladen
-1 msk honung
-3 vitlöksklyftor
-Olivolja
Gör så här:
Skala och klyfta potatisen till frites.
Blanda olivolja, honung, timjan och pressad vitlök i en skål.
Lägg ned frites i en ugnsfast form och häll över oljeblandningen. Rör runt.
Gratinera i ugnen tills potatisen fått fin färg och är genomstekta, ca 20 minuter. Rör gärna om potatisen då och då i ugnen.






Mediterranean omelett

2 personer
Ingredienser:
-4 ägg alt 4 äggvitor
-1 tomat i skivor
-1 näve färsk spenat
-2 msk fetaost
-4 skivor röd lök
-Olivtapenad eller några hela urkärnade oliver
-5 skivor zucchini
-Olivolja
-Salt och peppar
Gör så här:
Vispa upp äggen i en skål. Salta och peppra.
Häll lite olivolja i en stekpanna.
Lägg ned tomater, lök, zucchini i stekpanna och fräs någon minut.
Slå över de uppvispade äggen.
Vispa med en gaffel i pannan längs kanterna. OBS! Svag värme på spisen.
Lägg i fetaosten och spenaten och låt steka färdig.
Vik i hop omeletten i panna och häll över på en tallrik. Toppa med olivtapenade.

Inga kommentarer: