fredag 22 oktober 2010

Visste ni att Kinesiska muren är gjord av ris?


Forskare har kommit fram till att Kinesiska murens hållbarhet beror på något så simpelt som klibbigt ris. Enligt kemisten Zhang Bingjian vid Zhejiangs universitet innehöll murbruket mellan stenarna en blandning av rismjöl och släckt kalk, som tillsammans bildade ett ovanligt starkt klister.

Rismurbruket höll ihop stenarna så bra att det efter 600 år fortfarande är omöjligt för ogräs att gro i mellanrummen. Specialblandningen var dessutom ovanligt elastisk, och muren har därför kunnat stå emot både jordskalv och andra naturkatastrofer.

Många kineser har blivit upprörda sedan det klarlagts att Mingkejsarna, som lät bygga muren mellan 1300- och 1600-talen, konfiskerat enorma mängder ris, dels för att mätta byggarbetarna, dels för att använda i murbruket.

1 kommentar:

Camilla sa...

va, men kinesiska muren är väl inte gjord utav ris? hmm, måste läsa vad du skrivit