Är det bara jag som tycker att det är oerhört irriterande att prylar idag har en kort livslängd?
Jag och David diskuterade kring vår Dramaten här om dagen. Vår konversation handlade om hur den lever på sina sista "andetag" och att den när som helst skulle kunna ramla isär. Vi har ägt tantkärran i lite över ett år nu och vi köpte den ny av en stor affärskedja. Vi har använt kärran ca 1 gång per vecka under det gångna året vilket då summeras till 52 gånger. 52 gånger!! Det är ju ingenting för en rullande "väska". Vår konversation ledde vidare till att vi beslöt oss för att när kärran inte längre fungerar så skall vi köpa en begagnad Dramaten av en secondhand butik. Varför väljer vi att köpa en redan förbrukad produkt?! Jo, för att förr i tiden tillverkade man grejer för att de skulle hålla! Så min bedömning är att om vi köper en förbrukad Dramaten som använts 150 gånger redan så har den förmodligen lika många förbrukningar kvar i sin livslängd. Och eftersom att vi kommer att köpa den begagnat så kommer den förmodligen även kosta mindre än den gjorde på den stora affärskedjan.
Nu tänker säkert några av er att detta är ett dåligt köp om man tänker stort det vill säga att det är dåligt för världsekonomin om alla tänkte och gjorde på samma sätt som oss. Men grejen är den att företagen ser medvetet till att grejerna inte ska hålla, de ser medvetet till att minska livslängden på produkter för att ha möjlighet att tjäna mer pengar. Cheferna på företagen blir nöjda av att sälja, vi konsumenter blir fattiga av att behöva köpa nytt stup i kvarten och tredje världen får soptippar av vårat gamla skräp i sin natur. Det klingar fel i mina öron.
Här nedan är en intressant och informativ dokumentär på lite mindre än 1 timme om planerat åldrande av produkter. A must watch.