fredag 26 november 2010

Ibland har man tur

Idag jobbade David i Gävle och jag följde med som resesällskap. När vi var i Hudiksvall, hörde vi på radion att det hade skett en olycka mellan 3 lastbilar och 4 personbilar i Enånger. De berättade också att det skulle ta ett tag att få undan efter olyckan så att det skulle ta lång tid innan man kunde passera. Vi skyndade oss att kolla på kartan och så att om vi skulle ta nästa avfart skulle vi kunna ta en annan väg förbi olyckan. Denna vägen visade sig vara 10 mil längre men det fick duga. Så vi svängde av och körde i skogen tills vi hamnade på rätt väg igen.

När vi äntligen kom fram till Gävle så hade det tagit oss 4,5 timmar istället för 2,5 timmar. vi körde i genomsnitt 60 km/h. han gjorde sitt jobb och var färdig 1,5 timme senare. nu tänkte vi att det hade gått så pass lång tid att de måste ha hunnit städa upp i Enånger. Vi hörde heller inga rapporter på radion. Men ack så fel vi hade! Vipps vad det var så stod trafiken helt stilla och det enda vi kunde se så långt ögat nådde var röda lysen av bilar som hade bromsen i. Sakta men säkert kunde vi åka framåt. Vi passerade lastbilar dock, massvis med lastbilar. De måste ha stått där många av dem sedan olyckan inträffade! Deras hjulspår hade försvunnit och istället täckts med 1-2 dm snö och nästan alla hade fotsteg ut från bilen och in mot skogen (vi konstaterade att det måste varit kisspauser).

vi kom till slut fram till ett ställe där vi blev omdirigerade att åka in på en avstickande väg som skulle leda oss norrut. kartan nedan visar vägen vi åkte där mötande trafik stod tvärstilla. På denna sträcka såg vi säkert 200 lastbilar (om inte fler!) Den gången var vi glada över att inte vara lastbilschaffis. Vi såg bla också en buss som var påväg till sthlm. Stackars människor. Vi kom på att man borde ha ett 1:a hjälpen mitt med mat i bilarna. Tänk bara på lastbilarna som hade stått där i ca 8 timmar och inte skulle få flytta sig på ca 3 timmar till.

När vi nästan var i sundsvall hörde vi ett nytt meddelande på radion, denna gången var det också längst vägen vi åkte på. Denna gången hade det också hänt en olycka. Som tur var hade vi precis lyckats passera denna platsen. Lättade!!

En helspäckad dag med läskigheter. Det vart ofta det bara yrade snö omkring oss så att man inte kunde se bilen som var 4-5 meter framför en.

Inga kommentarer: